tisdag 6 maj 2014

Besök på NATO högkvarteret i Bryssel

Skyller återigen min brist på inlägg på internet åtkomsten, eller bristen av... Men nu fungerar i alla fall kontorets uppkoppling igen.

Förra veckan fick jag besök över Valborg så jag tog några dagar välförtjänt ledighet och passade på att turista runt i Bryssel samt besöka Brugge igen samt tog en tur upp till kusten. Men efter att ha slappnat av en hel helg och kopplat bort arbetet lite så har paniken återigen infunnit sig inför deadline om tre veckor.
Äntligen ätit Moules frites

Var inte varmt men ändå fyllt med folk


Botaniska trädgården i Bryssel

Men idag fick vi möjlighet att följa med praktikanterna på Svenska Representationen till NATO högkvarteret här i Bryssel och besöka Sveriges delegation vid NATO. Det var väldigt intressant och vi fick en grundlig presentation om vad Sverige gör och hur man jobbar som icke-medlem vid NATOs högkvarter.
NATOs högkvarter Bryssel,
bilden är lånad eftersom man inte får ta kort så kameror och telefoner beslagtas innan man går in.

 På NATO högkvarteret i Bryssel finns utöver den svenska delegationen andra partnerländers delegationen (totalt ungefär 200 personer), medlemsländernas delegationer (ca 1500 personer), North Atlantic Council (NAC) som fungerar ungefär som Europeiska Rådet där alla medlemmar har en representant och där man fattar beslut inom organisationen, det finns två staber, en internationell och en militär och det finns även en militär kommitté.

Vid Sveriges delegation vid NATO arbetar folk utsända från Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet men lyder under regeringskansliet. Sverige deltar i vissa möten där partnerländer är inbjudna eller där vi bidrar med trupp, exempelvis ISAF i Afghanistan.

Det som diskuteras mycket nu inom organisationen är självklart situationen i Ukraina där stöd till Ukraina ges dels via att man visar solidaritet inom alliansen men även att man har förstärkt vissa försvarsförmågor i Baltikum och flyttat stående marina förband. Man ger även politiskt stöd och NATOS samarbete med Ryssland sker nu endast på ambassadörsnivå. Hela Ukraina krisen har väckt många frågor inom NATO med anseende på beredskap, försvarsplaner m.m. och vid nästa toppmöte i Wales senare i September i år kommer Ukraina ha en stor påverkan.

Andra saker som präglar agendan är Afghanistan och avvecklingen av militär trupp i landet samt försvarsekonomin under rådande finanskris. NATO har ett nytt strategisk koncept (2010) som fokuserar på gemensamt försvar, krishantering och säkerhet i samarbete. Man vill utöka partnerskap och har ett fortsatt fokus på expeditionär förmåga och multinationella samarbeten.

Det var som sagt väldigt spännande att se högkvarteret och se hur Sverige arbetar där men nu är det dags att återvända till skrivbordet och fortsätta skriva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar