måndag 12 maj 2014

WWI tour

I år är det 100 år sedan första världskriget startade. För att fräscha upp vårt minne lite samt för att få en djupare förståelse för kriget så åkte vi i fredags till Ypres, så ligger i Flandern och utanför staden låg västfronten där Brittiska imperiet och belgarna slogs mot tyskarna. Här tjänstgjorde bland andra JRR Tolkien och Adolf Hitler under kriget.

Ypres, staden blev helt förstörd under kriget men återuppbyggdes senare. 

Vi började vår resa i Passendale, ligger ca 1 mil norr om Ypres, och är känt för de slag som utkämpades här under första världskriget vilket i stort sett jämnade staden med marken. Vi besökte där ett museum om just de olika slagen och första världskriget. Det såg inte ut att vara särskilt stort när vi gick in genom entrén, men skenet bedrog och inne på museet hade de byggt upp de underjordiska gångar som användes samt skyttegravar och visade hur de var konstruerade, båda vilka man kunde promenera runt i. Med oss hade vi, förutom Major Troch, en historiker från skolan som forskat kring första världskriget och han var vår guide för dagen.
Skyttegravarna man kunde gå runt i.


Det som gjorde att fronten hamnade i det här området är den bergsrygg som ligger som en banan runt Ypres. Även om den högsta höjden bara är 159 meter så är det högt i ett annars platt landskap, speciellt efter att de flesta städer och träd jämnast med marken. Tyskarna ville skära av engelsmännens logistikförsörjning och ville därför ta den belgiska kusten, därav att de gick genom Belgien.

Efter besöket på museet i Passendale så åkte vi till kyrkogården Tyne Cot, där nästan 12 000 soldater från kriget ligger begravda.


Den enda svenska soldaten på kyrkogården, (emigrerad till Nya Zeeland och slogs på britternas sida).

Minnessten över fallna soldater.
Vi åkte därefter till Ypres för att äta lunch, efteråt så gick vi upp till Menin Gate Memorial to the Missing. Den är placerad över den väg som soldaterna var tvungna att ta för att komma till fronten. Där finns ingraverat 35 000 namn på soldater som saknas efter kriget och varje kväll klockan 20.00 stängs gatan av och man blåser "last post", denna ceremoni har skett oavbrutet i England sedan 1928, och i Ypres har avbrott endast tagits under andra världskriget. "Last post" är en tradition i brittiska armén och det är en trumpetfanfar som blåses när dagen är slut, den används ofta på militära begravningar och under minnesceremonier för de som dött i krig. 
Menin Gate
Vår sista anhalt med anknytning till första världskriget var Hill 60. Denna artificiella kulle skapades efter att man byggt järnvägen precis intill och i november 1914 så togs den av tyskarna. 1915, i april lyckades engelsmännen ta kullen för att några veckor senare se den bli återtagen av tyskarna. Återigen i ett platt landskap var en kulle en strategiskt viktig punkt, från Hill 60 har man en perfekt utsikt över Ypres. Det som är speciellt med Hill 60 idag är att här kan man fortfarande urskilja det månlandskap som skapades av de otaliga granater samt även en stor minkrater. Även om det idag är en lummig park så kan man fortfarande föreställa sig hur det såg ut när det var ett lerfält.
Minkrater



Utsikt mot Ypres
Dagen avslutades med ett besök på det kända bryggeriet Westvleteren, där världens bästa öl bryggs. Tyvärr så var kafeét stängt så vi gick miste om smakupplevelsen, men det var ändå en väldigt givande dag och med en privat guide så blev det betydligt mycket bättre. 

Under helgen så har det varit väldigt tråkigt väder här i Bryssel så viljan att gå utanför dörren har varit rätt låg, men i söndags tog jag mig ändå till Svenska Kyrkan, som ligger bara på andra sidan parken, för att rösta till Europavalet. Så nu är min röst lagd och det ska bli spännande att se valresultatet om några veckor.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar