tisdag 8 april 2014

Royal Military Academy

Eftersom jag varit sjuk den senaste tiden och inte mycket spännande har hänt så tänkte jag passa på att berätta lite om skolan vi går på och hur deras officersutbildning skiljer sig från vår.

År 1830 fick Belgien sin självständighet från Nederländerna och dåvarande kung, Leopold I, var övertygad om att det behövdes en professionell officerskår. Inspirerad av sin egen tid som officer i den ryska armén och med en stor beundran av en franska Ecole Polytechnique gav kungen, år 1834, uppdraget att starta en Belgisk officersutbildning till Överste Löjtnant Jean-Jaques Edouard Chapelié. Utbildningen bedrevs på olika platser i Bryssel innan den 1909 slutligen flyttade in på Avenue de la Renaissance.

Idag finns det två stycken fakulteter på skolan, en med teknisk inriktning samt en militär-/statsvetenskaplig inriktning. Påminner om den svenska officersutbildningen som erbjuder en teknisk, krigsvetenskaplig samt en nautisk profil. Här på RMA så är dock utbildningen upplagd på ett annat sätt än i Sverige. Här är utbildningen 5 år (i Sverige är den 3) där man både får en bachelor- och mastersexamen när man är klar och de som läst teknisk inriktning får en ingengörs examen. Här har majoriteten aldrig tjänstgjort i den belgiska försvarsmakten tidigare och det finns inget krav, som i Sverige, på att ha genomgått någon militär grundutbildning innan utan den utbildningen får man parallellt med sina studier.

Antagningsprocessen skiljer sig också lite från den svenska. Den militära antagningsprocessen är i stort sett samma med fystester, läkarundersökning samt möte med psykolog men utöver det så måste även samtliga ansökande skriva prov i franska, holländska samt i matematik för att konkurrera med sina medsökande till skillnad från i Sverige där det är gymnasiebetygen i kombination med militära omdömen som avgör. RMA tar emot ungefär 400 studenter per år beroende på hur behovet ser ur i den belgiska försvarsmakten och det är stor konkurrens om platserna. Royal Military Academy har en hög status och som en av studenterna uttryckte det "it opens a lot of doors when you tell someone you studied at the military academy". Efter examen så måste de stanna 7,5 år i den belgiska försvarsmakten annars blir de återbetalningsskyldiga för sin utbildning.

Livet på RMA för de belgiska studenterna är också mycket striktare än vad vi har upplevt hemma i Sverige. Det påminner mer om ett internat här, första året har studenterna en ledig kväll i veckan då de får lov att lämna campus, torsdagar, sedan lättar restriktionerna beroende på vilket år man går i samt hur bra man presterar i skolan och man får inte ha besök på rummen. Dagarna pågår mellan 07.45 till 18.00 med lektioner i olika kurser samt fys som är obligatoriskt fyra dagar i veckan. I januari och i juni är det examensperiod och då examineras de ämnen som terminen innehållit. Det finns möjlighet till en omexamination under en återtagningsperiod i augusti men klarar man inte det så får man avsluta sin utbildning. Varje examensperiod följs av en militär övningsperiod då praktiska färdigheter lärs ut.

Vi har det inte alls så strikt som de belgiska kadetterna och vi kan styra vår tid lite som vi vill samt komma och gå som vi vill eftersom vi inte är bundna till några kurser här. Vi sitter i samma korridor som våra handledare vilket är väldigt smidigt då man kan knacka på dörren om det skulle vara något man undrar. Igår fick vi tillgång till bibliotek här nere också vilket har varit lite struligt tidigare. Så nu är det bara att lägga i en sista växel innan påsk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar