onsdag 4 juni 2014

Dagen D


Då var dagen här, nu är arbetet inlämnat presentationen genomförd och resultat tilldelats. Jag är otroligt nöjd över min prestation och otroligt glad att jag tog den här möjligheten att åka hit till Bryssel för att skriva. Jag har utvecklats både språkmässigt, som människa och lärt mig massor mer om situationen i Adenviken. Om du sitter där hemma och funderar på att ta den möjligheten att åka utomlands och studera, sluta fundera och ta chansen!
Mitt examensarbete

Idag startade dagen med ett möte hos Generalen och han frågade om vår tid här på skolan och om vi har trivts och huruvida det finns några förbättringar, och ja det har ju inte varit helt perfekt att bo utan internet och med vattenläcka men det är små hinder på vägen, utöver det så har vistelsen här varit hur bra som helst. Dessa tre månader har jag verkligen välkomnats av Royal Military Academy och framförallt av World Politics sektionen och skolans läge och närhet till Europakvarteret och centrala Bryssel har gjort det möjligt att utforska inte bara Bryssel utan övriga Belgien. Jag har fått möjligheter att utforska bitar av Europas krigshistoria på nära håll och besöka nya länder såsom Ungern och Österrike sam träffat folk från många av världens kontinenter.

I helgen var det examensbal på Karlberg och det var i och för sig lite som att ta ut segern i förskott men med allt avslutat så känns det bara som om den fantastiska stämningen från helgen fortsätter genom hela veckan. Veckans planer är inte så stora utan i morgon är det nordisk fest på EU's militära stab, på fredag ska vi få våra sista certifikat av World Politics samt fira nationaldagen på svenska kyrkan. Jag ska helt enkelt bara njuta av mina sista dagar i Bryssel, jag kommer verkligen sakna den här staden.

20-tals tema på get-togehter-party på Karlberg
Examensbal på Karlbergs slott
Inbjudan till Nordisk fest på EU's militära stab


måndag 26 maj 2014

Födelsedagsäventyr

Förra veckan fick jag besök från Sverige lagom till min födelsedag. Så uppsatsen lades på hyllan och jag tog en välbehövd långhelg. Födelsedagen spenderades i Antwerpen på deras Zoo. Blev otrolig positivt överraskad då jag hade tänkt mig att det skulle motsvara Skansen men det gick inte ens att jämföra. Kan varmt rekommendera ett besök dit om man skulle råka vara i krokarna.

Gänget vid utgången från Zoo


Ett år äldre och visare... 
Blev ordentligt firad redan från frukost

Det var en väldigt skön helg men på söndagen började den inre stressen igen och när vännerna vinkats av så var det bara att återvända till datorn och min fantastiska uppsats. I skrivande stund har jag skickat in ännu ett utkast efter mitt möte med min handledare förra torsdagen och ska fortsätta finputsa innan slutresultatet skickas in i morgon. Det är helt galet att tiden snart här snart är slut och att tre månader har gått. På onsdag åker jag hem till Sverige över helgen för att vara med på kursens examensbal och det ska bli så otroligt roligt att få träffa alla igen.

torsdag 22 maj 2014

Veckans uppmaning: Rösta på söndag!

Godmorgon!
Idag är dagen då jag skickar in mitt första utkast på hela uppsatsen. Eftersom det är min födelsedag i morgon och jag har besök från Sverige över helgen så känns det bra. Eller jag är fortfarande inte helt hundra på vad jag håller på med men förhoppningsvis kanske det ramlar in lite feedback på mailen inom en snar framtid (håller tummarna). Helgen ska spenderas med att utforska Bryssel och Belgien och bara inte tänka uppsats innan sista finjusteringarna dagarna innan inlämning. Så innan jag tar tidig helg så vill jag bara passa på att säga; GLÖM INTE ATT RÖSTA PÅ SÖNDAG!


  • För er som undrar vad EU valet är och hur EU fungerar;



  • För er som tvekar och inte vet vart ni ska lägga er röst kan jag rekommendera den här serien som tar upp de största frågorna som rör EU och hur de olika svenska partierna ställer sig till dem;



  • För er som vet vad ni tycker och undrar vilka som tycker som du:

måndag 19 maj 2014

Nu drar det ihop sig..

Nu är det verkligen nära, om lite drygt en vecka ska uppsatsen var inlämnad och mycket tid spenderas nu framför datorn för att lyckas knyta ihop säcken. Det är helt sjukt vad tiden har gått fort, att det snart har gått tre månader är galet, det känns som om vi kom för två veckor sedan. Det indikerar ju i alla fall att jag har trivts så pass bra här att tiden bara har flutit på. I fredags så åkte vi tre kadetter, jag Rohlén och vår rumänska kollega på utflykt till Waterloo tillsammans med en av lärarna här på skolan. De belgiska kadetterna studerar slaget vid Waterloo 1915 in i minsta detalj och måste kunna redogöra hela händelseförloppet. Slaget vid Waterloo är det sista i sitt slag, efter kom första världskriget med nya taktiker, vapen, industriella uppfinningar och så vidare och ändrade på krigföringskonceptet.

Slaget vid Waterloo skedde den 18 Juni 1915 och pågick i ca 12 timmar. På ena sidan stod fransmännen med Napoelon i spetsen och mot sig hade dem en allians av britter, holländare, preussare och ryssar. Belgarna som då tekniskt tillhörde Nederländerna var ytterst diplomatiska och slogs på båda sidor. Napoleon hade tidigare tagit den franska tronen och avsatt Ludvig XVIII och såg nu sin chans att vidga sitt territorium. De andra vapenmakterna rustade ner och var utspridda så Napoleon visste att han var tvungen att attackera innan de hade möjlighet att mobilisera och därmed få numerärt överläge.
Genomgång av Napoelons strategi och taktik

Utsikt över slagfältet  från den franska sidan

Fransmännens taktiska högkvarter

Utsikt från den franska sidan, de allierade stod på linje ungefär i höjd med hustet som syns på bilden.
                                     
Napoleon var en stor strateg men Wellington, befälhavaren över den allierade armén, var en betydligt bättre taktiker. De hade även fördelen i att behöva försvara sin position vilket gjorde att de kunde vänta tills fransmännen attackerade. Landskapet är inte så platt som det verkar utan är uppbyggt av små kullar. Bakom en sådan höjd stod de allierade och väntade på att fransmännen skulle korsa krönet och där bekämpa dem. Napoleons strategi var att dela Welligntons trupper från Bluchers (vilka de hade besegrat tidigare och de antogs dra tillbaka i reträtt mot Tyskland). Napoleon visste att Blucher mycket väl kunde återvända till slagfältet och fylla på de allierades styrkor och underströk därför vikten av att snabbt attackera och dela trupperna från varandra. Napoleon skickade sin bror ut på flanken för en skenmanöver medan han själv ledde trupperna i huvudanfallet. Det blev dock inte som Napoleon hade tänkt och han besegrades av Wellingtons armé och därmed slutade Napoleons glansdagar.
Slagfältet sett från det franska kavalleriets sida. Kullen, byggd som ett monument till den holländska prins som stupade under slaget, fanns inte 1915.

Genomgång av Wellingtons taktik

Slagfältet set från de allierades sida

Här kan man utröna det kulliga landskapet

Vi besökte gården där Napoleons bror var ansvarig för skenmanöver, idag var det endast vi och några belgian-blues på platsen då den håller på att rustas upp inför nästa års hundraårs jubileum av slaget. 

Det fantastiska med en sådan här resa är att man får vara på plats och se hur slagfältet såg ut, det ger en större förståelse för de taktiska beslut som fattas, även om krigföringsmetoden är utdaterad. Belgien har en fantastisk tillgång till slagfält eftersom de har varit inblandade, utöver Waterloo, både första och andra världskriget. Tyvärr är belgarna inte särskilt stolta över sin historia och de flesta slagfält, både Waterloo och Ypres är sådan exempel, lever på brittiska turister och det är oftast britter som betalar för återupprustning och skötsel av dessa platser. Lite synd tycker jag personligen då det finns mycket att lära av att besöka dessa platser, militär eller inte.

Apropå något helt annat så hade vi den belgiska kungen på besök, eller ja alltså inte vi personligen utan han besökte Royal Military Academy. Kungen besöker skolan en gång varje år för att kadetterna någon gång under sin skoltid ska få möjlighet att se kungen samt att kungen har själv studerat här och har därför en personlig anknytning till skolan. Det var stor ceremoni på paradplan, och även om vi inte var delaktiga i ceremonin så hittade vi en perfekt utsiktsplats från damernas toalettfönster. Efter att ha väntat i ca en och en halv timme så rullade äntligen de svarta personbilarna in och kungen tog ett varv runt plan, stannade framför den belgiska flaggan och gjorde honnör medan bandet spelade den belgiska nationalsången. Det var mycket spännande. Tydligen tog han ett varv runt på skolan och kadetterna visade upp olika sportaktiviteter och han besökte klassrum. Oss besökte han dock inte, rätt skönt då vi kunde jobba på oberörda av det celebra besöket.
I väntan på kungen


måndag 12 maj 2014

WWI tour

I år är det 100 år sedan första världskriget startade. För att fräscha upp vårt minne lite samt för att få en djupare förståelse för kriget så åkte vi i fredags till Ypres, så ligger i Flandern och utanför staden låg västfronten där Brittiska imperiet och belgarna slogs mot tyskarna. Här tjänstgjorde bland andra JRR Tolkien och Adolf Hitler under kriget.

Ypres, staden blev helt förstörd under kriget men återuppbyggdes senare. 

Vi började vår resa i Passendale, ligger ca 1 mil norr om Ypres, och är känt för de slag som utkämpades här under första världskriget vilket i stort sett jämnade staden med marken. Vi besökte där ett museum om just de olika slagen och första världskriget. Det såg inte ut att vara särskilt stort när vi gick in genom entrén, men skenet bedrog och inne på museet hade de byggt upp de underjordiska gångar som användes samt skyttegravar och visade hur de var konstruerade, båda vilka man kunde promenera runt i. Med oss hade vi, förutom Major Troch, en historiker från skolan som forskat kring första världskriget och han var vår guide för dagen.
Skyttegravarna man kunde gå runt i.


Det som gjorde att fronten hamnade i det här området är den bergsrygg som ligger som en banan runt Ypres. Även om den högsta höjden bara är 159 meter så är det högt i ett annars platt landskap, speciellt efter att de flesta städer och träd jämnast med marken. Tyskarna ville skära av engelsmännens logistikförsörjning och ville därför ta den belgiska kusten, därav att de gick genom Belgien.

Efter besöket på museet i Passendale så åkte vi till kyrkogården Tyne Cot, där nästan 12 000 soldater från kriget ligger begravda.


Den enda svenska soldaten på kyrkogården, (emigrerad till Nya Zeeland och slogs på britternas sida).

Minnessten över fallna soldater.
Vi åkte därefter till Ypres för att äta lunch, efteråt så gick vi upp till Menin Gate Memorial to the Missing. Den är placerad över den väg som soldaterna var tvungna att ta för att komma till fronten. Där finns ingraverat 35 000 namn på soldater som saknas efter kriget och varje kväll klockan 20.00 stängs gatan av och man blåser "last post", denna ceremoni har skett oavbrutet i England sedan 1928, och i Ypres har avbrott endast tagits under andra världskriget. "Last post" är en tradition i brittiska armén och det är en trumpetfanfar som blåses när dagen är slut, den används ofta på militära begravningar och under minnesceremonier för de som dött i krig. 
Menin Gate
Vår sista anhalt med anknytning till första världskriget var Hill 60. Denna artificiella kulle skapades efter att man byggt järnvägen precis intill och i november 1914 så togs den av tyskarna. 1915, i april lyckades engelsmännen ta kullen för att några veckor senare se den bli återtagen av tyskarna. Återigen i ett platt landskap var en kulle en strategiskt viktig punkt, från Hill 60 har man en perfekt utsikt över Ypres. Det som är speciellt med Hill 60 idag är att här kan man fortfarande urskilja det månlandskap som skapades av de otaliga granater samt även en stor minkrater. Även om det idag är en lummig park så kan man fortfarande föreställa sig hur det såg ut när det var ett lerfält.
Minkrater



Utsikt mot Ypres
Dagen avslutades med ett besök på det kända bryggeriet Westvleteren, där världens bästa öl bryggs. Tyvärr så var kafeét stängt så vi gick miste om smakupplevelsen, men det var ändå en väldigt givande dag och med en privat guide så blev det betydligt mycket bättre. 

Under helgen så har det varit väldigt tråkigt väder här i Bryssel så viljan att gå utanför dörren har varit rätt låg, men i söndags tog jag mig ändå till Svenska Kyrkan, som ligger bara på andra sidan parken, för att rösta till Europavalet. Så nu är min röst lagd och det ska bli spännande att se valresultatet om några veckor.
 

tisdag 6 maj 2014

Besök på NATO högkvarteret i Bryssel

Skyller återigen min brist på inlägg på internet åtkomsten, eller bristen av... Men nu fungerar i alla fall kontorets uppkoppling igen.

Förra veckan fick jag besök över Valborg så jag tog några dagar välförtjänt ledighet och passade på att turista runt i Bryssel samt besöka Brugge igen samt tog en tur upp till kusten. Men efter att ha slappnat av en hel helg och kopplat bort arbetet lite så har paniken återigen infunnit sig inför deadline om tre veckor.
Äntligen ätit Moules frites

Var inte varmt men ändå fyllt med folk


Botaniska trädgården i Bryssel

Men idag fick vi möjlighet att följa med praktikanterna på Svenska Representationen till NATO högkvarteret här i Bryssel och besöka Sveriges delegation vid NATO. Det var väldigt intressant och vi fick en grundlig presentation om vad Sverige gör och hur man jobbar som icke-medlem vid NATOs högkvarter.
NATOs högkvarter Bryssel,
bilden är lånad eftersom man inte får ta kort så kameror och telefoner beslagtas innan man går in.

 På NATO högkvarteret i Bryssel finns utöver den svenska delegationen andra partnerländers delegationen (totalt ungefär 200 personer), medlemsländernas delegationer (ca 1500 personer), North Atlantic Council (NAC) som fungerar ungefär som Europeiska Rådet där alla medlemmar har en representant och där man fattar beslut inom organisationen, det finns två staber, en internationell och en militär och det finns även en militär kommitté.

Vid Sveriges delegation vid NATO arbetar folk utsända från Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet men lyder under regeringskansliet. Sverige deltar i vissa möten där partnerländer är inbjudna eller där vi bidrar med trupp, exempelvis ISAF i Afghanistan.

Det som diskuteras mycket nu inom organisationen är självklart situationen i Ukraina där stöd till Ukraina ges dels via att man visar solidaritet inom alliansen men även att man har förstärkt vissa försvarsförmågor i Baltikum och flyttat stående marina förband. Man ger även politiskt stöd och NATOS samarbete med Ryssland sker nu endast på ambassadörsnivå. Hela Ukraina krisen har väckt många frågor inom NATO med anseende på beredskap, försvarsplaner m.m. och vid nästa toppmöte i Wales senare i September i år kommer Ukraina ha en stor påverkan.

Andra saker som präglar agendan är Afghanistan och avvecklingen av militär trupp i landet samt försvarsekonomin under rådande finanskris. NATO har ett nytt strategisk koncept (2010) som fokuserar på gemensamt försvar, krishantering och säkerhet i samarbete. Man vill utöka partnerskap och har ett fortsatt fokus på expeditionär förmåga och multinationella samarbeten.

Det var som sagt väldigt spännande att se högkvarteret och se hur Sverige arbetar där men nu är det dags att återvända till skrivbordet och fortsätta skriva.

måndag 28 april 2014

Balhelg på RMA

Förra veckan var International Week på RMA. Det anordnas varje år och betyder att det kommer ett antal militära delegationer som under veckan får möjlighet att besöka olika belgiska regementen och pröva på diverse aktiviteter, veckan avslutas med en stor bal. Även om vi inte hade möjlighet att delta under själva veckan så blev vi inbjudna till balen. 


Det var ett litet annorlunda balkoncept än det som man är van vid i militära sammanhang hemma i Sverige. Själva inbjudan var utforma så att man kunde välja på tre olika alternativ på hur mycket man ville delta under kvällen, antingen hela kvällen med cocktail, middag, bal och efterfest eller bara bal och fest eller bara själva festdelen. Vi valde alternativ två och registrerade oss i cafeterian innan vi gick ner i idrottssalen där balen skulle hållas. Idrottssalen var omgjord med bord längs med sidorna och ett stort dansgolv framför scenen i mitten. 

Idrottssal tillika balsal

Klockan nio började själva eventet med att skolans militära band spelade. Därefter presenterades de utländska delegationerna, det kom en del långväga gäster bland annat från Korea, Thailand och Marocko. Därefter var det dags för det officiella invigningen av balen, Generalen med respektive fick inviga med en dans till "My Heart Will Go On"framförd av livebandet som skulle underhålla oss hela kvällen. Efter att ha haft lite otur med min bordsplacering så blev jag tillslut räddad av några tjeckiska kadetter och övriga internationella delegationen som erbjöd trevligare sällskap. Det var även två finska kadetter närvarande och vi tyckte alla att det var ett litet annorlunda balkoncept än det vi varit med om tidigare. Den årliga balen på Karlberg exempelvis är till för kadetterna, deras respektive och några inbjudna gäster medan här på RMA så kan vem som helst som gått på skolan komma och man får bjuda med sig fyra personer så många bjöd med familj och vänner. 

Kvällen flöt på och det var väldigt trevligt att träffa massa nya människor men vid 23.30 var det dags för Quadrille, en traditionell dans som fick symbolisera själva avslutet på balen och startskottet för själva festen. 




Det var en mycket trevlig kväll och ett skönt avbrott mitt i studiehetsen, men jag måste nog ändå säga att Vinterbalen på Karlberg slår balen på RMA med hästlängder. 

tisdag 22 april 2014

Resan till Wien och Budapest

Efter påskledighet och utan internet är jag nu tillbaka på kontoret. Ett ypperligt tillfälle att skriva om min resa till Ungern förra veckan. Resan anordnades av eldsjälar på Royal Military Academy som gör liknande resor varje år, främst för att erbjuda de afrikanska studenterna en möjlighet att se Europa. Med hjälp av militära kontakter lyckas de erbjuda fantastiska resor till minimal kostnad.

Resan började med en gemensam middag i matsalen här på RMA, efter att ha letat upp den ansvariga för resan och betalat mina 95€ gick jag tillbaka till rummet för att fixa det sista innan bussfärden mot Ungern. Avgångstiden var satt till någon gång mellan 19 och 19.30, så vid 19 var jag där med min packning, lämnade den för att sedan få förklarat att bussen troligtvis inte kommer åka förrän tidigast 20, det är ju ändå lov så det är ingen idé att stressa. Så strax innan åtta så samlades alla och de ansvariga för resan presenterade sig och efter ett upprop för att se vilka som var med så lastade vi in oss i bussarna och begav oss ut på vägarna.
Vårt transportmedel
Efter en allt annat än bekväm natt på bussen befann vi oss i någonstans i Tyskland (enda anledningen till att jag ens visste i vilket land vi befann oss var ett välkomnande sms från min telefonoperatör) och två timmar senare kunde man se solen gå upp över ett dimmigt landskap. Runt 10.30, ungefär fyra timmar senare än beräknat, rullade bussarna in på ett regemente utanför Wien som påminde mycket om P4 med sina gråa byggnader i sten och militära fordon parkerade överallt. Efter en god frukost så fick vi  lite tid ledigt, ungefär två timmar, och vi gick till den närliggande slottsparken för att få röra lite på benen efter 15 timmar spenderade på en buss. 
Slottsparken med utsikt över Wien
Efter en snabb lunch på regementet satte vi oss i bussarna igen för att bege oss ner till centrala Wien. Vi hade endast knappa en och en halv timme på oss att se staden så det blev en snabb tur runt Museum Quartier beundrandes den fantastiska arkitekturen. Den alldeles för korta tiden i Wien gjorde mig definitivt sugen på att se mer av staden och jag kommer absolut att åka tillbaka för en längre visit. 
Wien
Sedan var det bara snällt att sätta sig i bussen igen och bege sig mot resans slutmål, Budapest. Men innan vi nådde fram till Ungerns huvudstad så stannade vi först i Tatabánya. Det är en högt belägen plats med ett monument föreställande Turul, en blandning mellan örn och falk vilken är en symbol för Ungern och finns idag på vapenskölden för Ungerska armén. Från platsen hade man en fantastisk utsikt över Ungern.
Utsikt från Tatabánya

Turul
Turul
När vi tillslut kom fram till den militära anläggning där vi skulle bo de kommande dagarna var det skönt att få installera sig i ett oförväntat fräscht rum och sova en hel natts sömn i en säng.

Söndagen startades med ilastning i bussarna för att äta frukost på stan. Vi stannade på Hösök tér, hjältarnas torg, för att sedan promenera upp mot Oktagon för att äta frukost. Efter att ha ätit frukost var det dags för stadsvandring. Vi passerade operan, Basilikan St Istvan för att slutligen hamna i centrala Budapest där vi fick lite egen tid för lunch och sightseeing. Strax efter tre tiden begav vi oss mot ett badhus i stan. Det var någon form av kurbad och badhuset hade både pooler inomhus och utomhus och vattentemperaturen var runt 38 grader. Väldigt skönt efter den långa bussresan och dagens stadsvandring. Kvällen var sedan egen tid och vi åt middag ett gäng innan vi begav oss ut för att utforska det ungerska nattlivet och vi blev inte besvikna. Vi besökte en klubb som hette Instant och var ett enormt ställe som erbjöd både bar och dansgolv.
Hösök Tér



Utanför St Istvan
Efter endast tre timmars sömn var det dags att stiga upp, ta på sig C1, och bege sig ner till matsalen för frukost. Ungern bjöd på bra mat med olika sorters bröd, yoghurt, kaffe och croissant. Vi begav oss först till det ungerska parlamentet där vi gick en guidad tur. Parlamentet är beläget vid Donaus strand och började byggas 1896 men var inte färdig förrän 1904. Guiden informerade om och visade parlamentets historia, de viktigaste kungarna och drottningen som var representerade i byggnaden, en av de två parlamentssalarna (den som inte längre används av det ungerska parlamentet) samt den ungerska kronan. Den ungerska kronan är vaktad 24 timmar om dygnet av två soldater. 
De afrikanska representanterna under resan

Samtliga kvinnliga deltagare

Den få marina deltagarna

Parlamentssal (ej aktiv)

Den blåa mattan representerar det aristokratin medan en identisk sal i andra sidan byggnaden har en likadan röd matta som symboliserar folket.

Denna magnifika sal innehåller sex stycken granitpelare importerade från Sverige.
Efter besöket begav vi oss till Ungerns officershögskola, National University of Public Service. Det hölls presentationer av ungerska och belgiska representanter som beskrev vardera nations utbildningssystem. Det intressanta med Ungerns system är att sedan två år tillbaka utbildas både militär, polis och statlig administratörer på samma skola, under samma utbildning. Den militära utbildningen är fyra år varav första året är en ren militär utbildning, sedan följer två år av samstudier med polis och administrativ personal för att de alla ska få en förståelse för varandras arbete och bygga kontakter för framtiden för att sista året läsa specifikt mot det arbete de ska syssla med. Totalt är utbildningen fyra år och efter det så får kadetterna en bachelor i military and social studies. Målet med detta för Ungern är att skapa enklare civilt-militärt samarbete samt stärka landets C2 system i händelse av kris. 

Efter presentationerna så bjöds vi på en lätt lunch, och efter att ha bytt om till civila kläder åkte vi nu vidare till nästa punkt på schemat nämligen slottet Buda och kyrkan St Mátyás. Efter att ha gått upp till slottet så tog det fina vädret slut och det började blåsa och regna men det gjorde inte utsikten mindre slående. Sista punkten på schemat var en båttur på floden och alla var rejält slut när vi kom tillbaka till våra logement vid midnatt. 
utanför St Mátyás

Utsikt över parlamentet

St Mátyás



Utsikt från Citadellet, Slottet Buda till vänster
Sista dagen i Ungern så begav vi oss till Visegrád och Ezstergom. Det första är namnet på det kulliga Ungerska landskapet och var en utsiktsplats det andra var ännu en basilika där man kunde klättra upp i kupolen och se ända in i Slovakien. 
Visegrád



Ezstergom
Efter besöket återvände vi till våra logement och blev bjudna på en fantastisk ungersk fyrarätters lunch innehållande sallad, soppa, kött med ungerska nudlar (nokedli) och avslutningsvis mandelfyllda pannkakor (palascinta) med chokladsås. Eftermiddagen spenderades på stan, vi tog det lugnt åt lite ungerska bakverk och njöt av sista kvällen i Budapest. 

Hela onsdagen gick åt till att resa, vi begav oss från Ungern klockan 0800 och var framme på Royal Military Academy klockan 0300. På vägen så åt vi lunch i Österrike och middag i Tyskland. Det var en helt fantastik resa och första besök i Budapest. Resten av påskhelgen spenderades i lugn och ro i Bryssel med en hel del studerande efter att ha varit ledig i fem dagar. Nu har jag i alla fall skickat in mitt första utkast på mitt första kapitel så nu är det bara att fortsätta i samma tempo. 

Hoppas ni hade en trevlig påsk där hemma.